Review Sydsvenskan 21/11 2014

En känsla för vatten

En känsla för vatten

Connie Imboden

Reflections.
Almlof gallery, Malmö.
T o m 10.1.

Konstrecensioner.

”Connie Imbodens mer än trettioåriga utforskande av vatten speglar också fotografins utveckling från det enkla och vackra till det komplext subtila”, skriver Per Lindström.

Att vatten kan väcka starka känslor visar utställningen med den amerikanska fotografen Connie Imboden på nyöppnade Almlof gallery i Malmö. För henne började det med en stark rädsla, som bottnar i en upplevelse i barndomen, och att fotografera, först vid, sedan i, vatten blev hennes sätt att bearbeta denna rädsla.

Många av de utställda bilderna är tagna i fotografens egen, svartmålade swimmingpool, där känslan styr, och allt skapas i stunden och utan eftertanke.

I Connie Imbodens tidiga svartvita fotografier finns något självklart, en lustfylld sagokänsla skapad av speglingar och reflektioner som saknas i hennes senare färgbilder, där en dov färgskala och tyngdlös under-vattnet-känsla för tankarna till drunknande stackare i en klassisk renässansmålning, som flashback från barndomens skräckfyllda upplevelse. Paniken lurar under ytan, här finns ett obestämt obehag som håller fast både fotograf och betraktare.

Connie Imbodens mer än trettioåriga utforskande av vatten speglar också fotografins utveckling från det enkla och vackra till det komplext subtila.

Vilken inriktning det nya galleriet kommer att få är svårt att säga utifrån valet av Connie Imboden som första utställare. Det finns djupare vatten, men också mer ankdammsliknande. Förväntningarna är stora på Jan Almlöf, som efter många år som redaktör för Sveriges stora fototidning, 75-årsjubilerande Foto, måste ha de kontakter och den kunskap som krävs för att kunna hitta rätt. Men att skapa en ny plattform för fotografi i en stad och region svältfödd på fotokonst och dokumentära berättelser lär ta lite tid.

Leave a Reply